Mai multe mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza luptelor duse în jurul oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, după începutul unei vaste ofensive a forţelor irakiene la 17 octombrie.

Dar numărul lor ar putea să crească semnificativ în zilele următoare pe măsura intensificării luptelor, după anunţul făcut de armata irakiană, potrivit căreia forţele sale au reuşit să intre marţi în oraş.

„Ne pregătim în prezent pentru ce-i mai rău. Vieţile a 1,2 milioane de civili sunt în pericol şi viitorul Irakului în ansamblul său este acum în joc", a declarat directorul NRC pentru Irak, Wolfgang Gressmann.

„Locuitorii săi trăiesc de aproape doi ani şi jumătate un coşmar terifiant şi neîntrerupt. Cu toţii avem în prezent responsabilitatea de a pune capăt acestei" situaţii, a subliniat el.

„De la începutul operaţiunii pentru Mosul, mai multe mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, familii întregi au fost separate, numeroşi civili răniţi şi alţii au fost ucişi de lunetişti sau de dispozitive explozive", a adăugat responsabilul NRC.

Peste 20.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locurile natale de la începutul ofensivei, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Naţiunile Unite şi-au exprimat marţi „îngrijorarea profundă" cu privire la soarta a zeci de mii de civili pe care jihadiştii Statului Islamic ar putea să-i utilizeze ca scuturi umane.