O'Brien este îngrijorat de situaţia civililor de la Mosul, a afirmat Dujarric, citat de Xinhua. "Civilii care vor să părăsească zona de conflict trebuie lăsaţi să plece şi să primească protecţie şi asistenţă în zone mai sigure", a spus el. Luptele se poartă acum chiar în oraş, iar, ca urmare, comunitatea umanitară îşi reînnoieşte apelurile la respectarea legislaţiei internaţionale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Peste 17.900 de irakieni s-au refugiat în alte părţi ale ţării din 17 octombrie, ca urmare a luptelor din zona oraşului Mosul, din nordul Irakului, a declarat Dujarric. Potrivit acestuia, se aşteaptă ca, în zilele următoare, să se intensifice această mişcare.

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a primit noi rapoarte privind execuţii în masă practicate de gruparea Statul Islamic. Sâmbăta trecută, 40 de foşti membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi, iar trupurile lor au fost aruncate în râul Tigru, a mai informat purtătorul de cuvânt. Se pare că foştii militari se aflau printre civilii răpiţi din Mosul şi din satele din sudul oraşului.