Sharbat Gula a fost arestată săptămâna trecută, fiind acuzată, la fel ca alte mii de refugiaţi afgani din Pakistan, că ar fi obţinut în mod fraudulos o carte de identitate pakistaneză.

Tulburătoarea fotografie cu Sharbat Gula, cu ochii săi verzi puşi în valoare de eşarfa sa roşie, a fost făcută într-o tabără de refugiaţi afgani din Pakistan, de către fotograful american Steve McCurry.

Publicată în 1984, această fotografie s-a numărat printre cele mai cunoscute din istoria revistei americane şi a propulsat-o pe adolescenta de atunci la rangul de „icoană a poporului afgan", pe atunci sub ocupaţie sovietică.

Ministrul de interne pakistanez, Chaudhry Nisar Ali Khan, a dat duminică asigurări că va "reanaliza acest dosar dintr-un punct de vedere umanitar", dând de înţeles că Sharbat Gula va fi eliberată în scurtă vreme.

Miercuri, însă, un judecător din oraşul Peshawar a respins cererea de eliberare condiţionată, declarându-se prea puţin convins de argumentele apărării.

Sharbat Gula a obţinut două documente de identitate, a subliniat judecătorul Farah Jamshed în verdictul său, care intervine la aproape doi ani de anchetă. "Prin urmare, în două ocazii ea s-a dat drept cetăţeancă pakistaneză, fără să fi obţinut în mod legal acest statut", a spus judecătorul.

Gula a depus o cerere pentru obţinerea unui act de identitate pakistanez la Peshawar, în 2014, pe numele Sharbat Bibi, potrivit unor oficiali locali.

Cazul său ilustrează disperarea a numeroşi refugiaţi afgani faţă de ideea că ar putea fi trimişi înapoi în ţara lor de origine, unde domneşte în continuare războiul, în condiţiile în care Pakistanul îi îndeamnă să plece.

Pakistanul avea înregistraţi ca refugiaţi în jur de 1,4 milioane de afgani, potrivit UNHCR, ceea ce face din Pakistan a treia ţară din lume care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi. În paralel, numărul de refugiaţi fără acte a fost estimat la circa un milion.

După ce a primit timp de decenii afgani care fugeau din calea războiului, după invazia sovietică din 1979, Pakistanul şi-a accentuat în ultimele zile presiunile asupra refugiaţilor afgani, în timp ce ONU a dublat primele pentru întoarcere. În consecinţă, sute de mii dintre aceşti refugiaţi s-au întors din iulie în ţara lor, cauzând temeri legate de declanşarea unei crize umanitare majore în Afganistan.