Şeful Fiscului ucrainean, Roman Nasirov, a declarat că are peste două milioane de dolari cash, mai multe haine de blană, ceasuri de lux şi o colecţie de vinuri. Un mare iubitor de vinuri scumpe şi extrem de rare s-a dovedit a fi şi actualul ministru de interne, Arsen Avakov. Acesta deţine în colecţia sa sticle de vin care ajung la preţul de 12.000 de dolari.

Tot el deţine o sticlă unicat din anul 1945. Potrivit listei declaraţiilor de avere, un parlamentar deţine moaştele unui sfânt creştin-ortodox, pe care a anunţat că le va dona, însă, unei biserici. Un primar are un bilet pentru un zbor în spaţiu, iar un alt parlamentar are o biserică. Mobila italiană scumpă în stilurile Rococo şi Barocco nu mai uimeşte pe nimeni pentru că se întâlneşte în zeci de declaraţii.

Totuşi, bunurile de lux deţinute, printre care se numără haine din piele de crocodil, ceasuri scumpe şi milioanele de dolari cash, au înfuriat populaţia. După valul de critici apărute pe reţelele de socializare la adresa oficialilor, autorităţile au decis să îi ancheteze pe cei care au mai mult de 100.000 de dolari bani lichizi.

De asemenea, cei găsiţi vinovaţi de corupţie vor fi condamnaţi până la 15 ani de închisoare.

Declaraţiile de avere electronice fac parte dintr-o reformă anticorupţie cerută de UE şi FMI pentru a continua finanţarea ţării.