„Angajaţii organizaţiei au constatat în această dimineaţă că intrările au fost sigilate. Nu am primit nicio notificare şi sigiliile au fost puse în absenţa noastră”, a anunţat Amnesty International într-un comunicat.

„Toate lucrurile noastre, computerele şi documentele noastre sunt acolo, în spatele uşilor închise”, a notat, pe Facebook, Ivan Kondratenko, reprezentant al Amnesty International în Rusia.

Organizaţia a publicat o fotografie cu sigiliile, pe care este scris că birourile sunt proprietatea Federaţiei Ruse şi că organizaţia trebuie să se adreseze primăriei Moscovei pentru a obţine informaţii. „Un număr de telefon este notat, însă nimeni nu răspunde la el”, a adăugat Kondratenko.

Amnesty International, care a ocupat aceste birouri timp de 20 de ani, a precizat că yalele au fost înlocuite şi curentul a fost tăiat.

Interpelat de jurnalişti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu deţine absolut nicio informaţie cu privire la acest subiect”, adăugând că aude despre aceasta pentru prima dată.

Biroul din Moscova este singurul al Amnesty International în Rusia.

Organizaţia neguvernamentală este supusă în Rusia unui control din ce în ce mai strict din partea autorităţilor. Din 2012, o lege obligă organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare din străinătate şi care au „activitate politică” — formulare extrem de ambiguă — să se înregistreze ca „agenţi străini”.

Din luna mai, o nouă lege vizează organizaţiile internaţionale: aceasta permite închiderea fără o decizie a justiţiei a organizaţiilor străine care ameninţă „securitatea naţională” sau „fundamentele constituţionale” ale Rusiei, şi de asemenea blocarea conturilor bancare ale organizaţiilor incriminate.