„Dovezile arată că din 2008 până în 2015 sistemele de comunicaţii ale poliţiei secrete (Agenţia de Securitate şi Contra-informaţii) au fost utilizate în mod ilegal pentru a asculta telefoanele a 4.286 de persoane, fără mandat judecătoresc”, a spus Fatime Fetai, membră a echipei de procurori.

Zece persoane sunt cercetate sub suspiciunea că au ascultat conversaţiile telefonice a mai multor politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri, a adăugat procuroarea.

Scandalul a izbucnit în februarie 2015, când opoziţia l-a acuzat pe prim-ministrul de atunci că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a 20.000 de persoane. Macedonia a intrat în acel moment într-o criză politică. Uniunea Europeană a condus negocierile pentru încheierea unui acord pentru stoparea crizei, iar partidele au fost de acord să amâne alegerile anticipate şi să numească o echipă de procurori pentru a investiga.

Nikola Gruevski şi membri echipei sale au negat acuzaţiile. Mai mult, în urma anchetei iniţiale, instrumentată de procurorul general al Macedoniei, a fost pus sub acuzare liderul partidului de opoziţie (Uniunea Social Democrată), Zoran Zaev.În urma acestei decizii, a urmat un val de proteste stradale şi opoziţia a boicotat Parlamentul. Protestatarii l-au acuzat pe Gruevski că a intervenit în anchetă. În urma acestui scandal, Gruevski a demisionat după zece ani în care a condus ţara. Totuşi, el a declarat pentru Reuters că vrea să revină în funcţia de prim ministru şi că va candida la alegerile din 11 decembrie.