Adolescentul, care în mesajele sale se prezintă drept 'Abu Omar', s-a dovedit a fi de asemenea foarte activ pe Telegram, mai ales pe contul administrat de Rashid Kassim.

Începând din această vară, cel puţin 15 persoane, printre care mulţi minori, au fost arestate şi inculpate pentru ameninţări cu comiterea de atentate inspirate de apelurile la jihad lansate de Rashid Kassim din zona irakiano-siriană.

Această mesagerie, unde conturile pot fi criptate şi dificil de accesat pentru serviciile secrete, este folosită de jihadişti. Prin intermediul ei, jihadiştii se adresează partizanilor lor, dar şi tinerilor fragili şi influenţabili.

Kassim (29 de ani) este suspectat mai ales pentru că i-ar fi coordonat pe doi tineri de 19 ani care la finalul lui iulie au ucis un preot în biserica sa în vestul Franţei, înainte de a fi lichidaţi de forţele de ordine. El este vizat de un mandat de arestare internaţional în acest dosar.

Franţa se confruntă cu o ameninţare teroristă fără precedent, în ultimii doi ani atentatele din această ţară cauzând moartea a 238 de persoane.