Desfiinţarea Ministerului Culturii, transformat în secretariat de stat pentru Cultură în subordinea Ministerului Educaţiei, una din primele măsuri luate de Michel Temer, a provocat un val de proteste în mediile artistice din Brazilia, incluzând personalităţi ca muzicienii Caetano Veloso şi Chico Buarque.

În faţa nemulţumirii, Michel Temer a sfârşit prin a reînfiinţa Ministerul Culturii câteva zile mai târziu şi l-a numit la conducerea acestuia pe Marcelo Calero care a fost de atunci în centrul mai multor polemici.

În special, el a criticat echipa singurului film brazilian în competiţie la Cannes, "Aquarius", care a fluturat un banner pe treptele festivalului pentru a protesta faţă de demiterea Dilmei Rousseff instrumentată de partidul lui Michel Temer.

Cu prilejul luărilor de cuvânt la mai multe festivaluri de film, el a fost huiduit şi înjurat, acuzat pentru tăierile bugetare impuse ministerului său.

Într-un scurt comunicat publicat de minister, Marcelo Calero a afirma că părăseşte postul "cu liniştea celui care, confruntat cu numeroase provocări şi restricţii, a făcut tot ce a stat în puterile sale".

Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, decizia sa ar putea fi motivată de dezacordurile cu o parte a echipei guvernamentale.

Preşedinţia Braziliei a confirmat pentru AFP că Michel Temer l-a numit pe deputatul Roberto Freire pentru a îl înlocui.