Într-o conferinţă de presă la Ankara, ce a avut loc la încheierea unei vizite de mai multe zile în Turcia, în cursul căreia a putut în special să se întâlnească cu jurnalişti aflaţi în închisoare, Kaye a înfăţişat un tablou sumbru al situaţiei în materie de libertate de expresie.

David Kaye a recunoscut că Turcia se află într-un context deosebit după tentativa de puci eşuată din iulie şi se confruntă cu ameninţări în materie de securitate din partea grupării jihadiste Stat Islamic şi a rebelilor kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). „Dar aceasta nu înseamnă că guvernul dispune, într-un anumit sens, de un cec în alb pentru a face tot ce vrea în scopul de a restrânge libertatea de expresie'', a adăugat el. „Concluziile pe care le trag din această vizită sunt destul de sumbre şi arată ceea ce eu percep ca restricţii privind libertatea de expresie şi de opinie pe cuprinsul ţării'', a spus Kaye.

„Libertatea de opinie nu trebuie să fie supusă vreunei restricţii. Noi am constatat la toate nivelurile că restricţiile au un impact asupra diferitelor aspecte ale vieţii in Turcia'', a continuat el.

După puciul eşuat împotriva preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, autorităţile turce au lansat vaste epurări la toate eşaloanele, arestând sau suspendând din posturi peste 100.000 de persoane.

Media au fost îndeosebi de afectate odată cu arestarea mai multor jurnalişti şi închiderea a numeroase organisme de presă.

Cazul cel mai emblematic este cel al Cumhuriyet, principalul cotidian de opoziţie, unde patronul, redactorul şef şi mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi.