Potrivit Autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor, Roskomnadzor, LinkedIn nu va funcţiona în Rusia în următoarele 24 de ore, arată BBC.

Unii dintre furnizorii de internet au blocat deja accesul la acest site care are peste şase milioane de utilizatori în Rusia.

În 2014, Rusia a introdus o lege potrivit căreia reţelele de socializare sunt obligate să stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi pe servere din această ţară. Acesta este primul caz în care legea duce la blocarea unei reţele americane, precizează BBC care menţionează că unii dintre internauţi se tem că interzicea accesului la LinkedIn este numai un prim pas în încercarea de a cenzura şi alte site-uri.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliştilor din Moscova că Roskomnadzor a acţionat strict în concordanţă cu legislaţia rusă. Acesta a adăugat că preşedintele Vladimir Putin nu are nici o intenţie să intervină în această situaţie, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al LinkedIn este de părere că „Acţiunea Roskomnadzor de a bloca LinkedIn interzice accesul milioanelor de membrii pe care îi avem în Rusia şi al companiilor care folosesc LinkedIn pentru a-şi dezvolta afacerile”. Reprezentanţii reţelei au declarat pentru BBC că speră să aibă o întâlnire cu Roskomnadzor pentru a discuta despre „cererea de localizare a datelor”.

Purtătorul de cuvânt al Roskomnadzor, Vadim Ampelonski, a declarat pentru Interfax că se lucrează la logistica acestei întâlniri.

În ultimul său raport anual, publicat la mijlocul lunii noiembrie, Freedom House condamnă represiunea fără precedent împotriva utilizatorilor reţelelor de socializare.