Bulgaria a anulat în 2012 proiectul Belene, estimat la 10 miliarde de euro şi amplasat pe Dunăre, după ce nu a găsit investitori străini şi sub presiunea Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

Un tribunal de arbitraj a decis că Bulgaria trebuie să plătească Atomstroiexport compensaţii de peste 600 milioane de euro în legătură cu acest proiect, despre care analişti şi politicieni afirmă că reflectă corupţia răspândită pe scară largă în această ţară din Balcani.

Procurorii îl acuză pe Ovcearov, ministru al Energiei între 2005 şi 2007 într-un guvern condus de socialişti, că nu a exercitat un control suficient asupra directorilor executivi ai companiei energetice de stat NEK, permiţându-le să semneze un acord cu Atomstroiexport pentru centrala nucleara de la Belene.

Procurorii susţin că în noiembrie 2006, directorii executivi ai NEK au semnat un acord de 193 milioane de euro cu compania rusă pentru a începe lucrările la proiect, încălcându-se legislaţia privind achiziţiile publice şi înainte ca finanţarea centralei să fi fost convenită.

Procurorii au adus deja acuzaţii similare împotriva succesorului lui Ovcearov, fostul ministru al Economiei şi Energiei Petar Dimitrov.

Luna trecută, foştii directori ai NEK, Lubomir Velkov şi Mardik Papazian, au fost acuzaţi că ar fi provocat daune financiare de peste 77 milioane de euro semnând un alt contract cu Atomstroiexport.

Este de aşteptat ca procurorii să îl învinuiască şi pe Delian Dobrev, ministrul Energiei în guvernul centrist al lui Boiko Borisov, pentru a nu fi luat măsuri în vederea opririi plăţilor către o companie de consultanţă angajată cu proiectul Belene după ce acesta a fost anulat.