A fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris. Atunci, statele membre UNESCO au adoptat „Declaraţia principiilor toleranţei”, enunţată în 1986, ce defineşte termenul de toleranţă ca fiind respectul interuman, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a manierelor de exprimare, a calităţii noastre de fiinţe umane.

În 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 51/95, a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a înţelegerii şi păcii, la care să participe atât instituţiile de învăţământ, cât şi publicul larg. Astfel, statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe şi acţiuni educative ce îi vizează atât pe copii cât şi pe adulţi, prin care să-i mobilizeze să aibă atitudini tolerante.
Educaţia, mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranţei, trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii indivizilor de a judeca liber şi independent. Violenţa, discriminarea, nedreptatea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei.

În esenţă toleranţa înseamnă acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaşte şi respecta convingerile altora. Totodată ea este responsabilitatea care susţine drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, democraţia şi Statul de drept. Este cel mai puternic fundament pentru pace şi reconciliere, un principiu de bază al democraţiei şi dezvoltării durabile, implicând respingerea dogmatismului şi absolutismului şi asigurând supravieţuirea societăţilor multietnice ţi multiculturale. Înseamnă, de asemenea, îngăduinţă, indulgenţă, răbdare şi se poate exprima la orice nivel, de la individ, la stat.

Într-o lume şi un timp al mondializării, diversităţii şi mobilităţii, toleranţa, în familie, în comunitate sau între state, este mai necesară ca oricând. Acest fapt a fost recunoscut de liderii mondiali prin adoptarea Declaraţiei Mileniului în anul 2000,care au plasat toleranţa printre valorile fundamentale ce stau la baza relaţiilor internaţionale în secolul XXI.