„Unele persoane susţin că negocierile ar trebui oprite. Eu sunt de altă părere", a declarat Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu la Ankara.

„Decizia dacă Turcia ar trebui sau nu să se apropie mai mult de Europa nu trebuie luată în Europa sau în capitalele (europene), ci în Turcia", a mai spus el.

Steinmeier, desemnat luni următorul preşedinte al Germaniei, a declarat că a avut „puncte de vedere diferite" în timpul discuţiilor cu omologul său Mevlut Cavusoglu cu privire la arestările în masă din Turcia. „Suntem extrem de îngrijoraţi cu privire la situaţia (din Turcia) după tentativa de lovitură de stat", a spus el.

După puciul eşuat, autorităţile turce au arestat, suspendat sau demis zeci de mii de persoane, ceea ce a provocat critici din partea partenerilor occidentali ai Ankarei. Austria a cerut suspendarea procesului de aderare a Turciei la blocul european.

„În fiecare zi, un ministru de externe se ridică din colţul său şi spune: 'Trebuie să aruncăm afară Turcia'. Ne-am săturat de această atitudine condescendentă", a declarat marţi şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu în cadrul conferinţei de presă cu omologul său german.

Cavusoglu a afirmat totodată că există cazuri legale împotriva a 4.500 de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Germania, însă numai trei dintre ei au fost trimişi înapoi în Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erodgan a avertizat luni că Ankara va organiza un referendum privind procesul de aderare la UE dacă Bruxellesul nu va lua nicio decizie până la "sfârşitul anului" în legătură cu continuarea negocierilor.

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a declarat marţi, într-un discurs rostit în parlament, că Uniunea Europeană trebuie să decidă între Turcia şi duşmanii săi, adăugând că Bruxellesul nu trebuie să se aştepte ca Ankara să-şi schimbe legile antiteroriste, relatează Reuters.