Anunţul survine unei declaraţii făcute luna trecută de preşedintele partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus că fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare în Polonia.

Compania poloneză Amber Gold a funcţionat din anul 2010 ca un fond de investiţii ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii iniţiali sunt plătiţi din banii depuşi de cei care investesc mai târziu. În 2012, societatea a intrat în colaps, iar cei circa 10.000 de deponenţi şi-au pierdut banii investiţi, adică sute de milioane de zloţi (un zlot este aproximativ egal cu un leu românesc).

Donald Tusk a fost premier din partea formaţiunii liberale proeuropene Platforma Civică (PO) timp de şapte ani, el demisionând în anul 2014 pentru a prelua postul de preşedinte al Consiliului European. Partidul său a fost învins anul trecut în alegerile legislative de formaţiunea conservatoare şi eurosceptică PiS. Liderul acesteia din urmă, Jaroslaw Kaczynski, a declarat deja că Polonia se va împotrivi anul viitor numirii lui Tusk pentru un al doilea mandat în fruntea Consiliului European.

Întrebat dacă Tusk va fi invitat la audieri în faţa legislativului de la Varşovia, preşedintele comisiei parlamentare ce investighează cazul acelui fond de investiţii, Malgorzata Wassermann, a răspuns: "Este aproape stabilit, este evident".

Compania Amber Gold a promis deponenţilor dobânzi de peste 10% pe an, pretinzând că investiţiile sunt în aur. Dar în realitate o parte din fonduri au fost investite într-o companie aeriană low-cost.

De asemenea, Amber Gold şi-a deschis sedii în locaţii foarte bune pe întreg cuprinsul ţării, inclusiv lângă Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe, iar în centrul Varşoviei i s-a permis să amplaseze un afiş publicitar imens despre "depozitele în aur", deşi un organism de supraveghere financiară a avertizat potenţialii clienţi asupra riscurilor la care se expun.

Un raport guvernamental publicat în anul 2013 subliniază că expansiunea companiei Amber Gold a fost posibilă datorită "greşelilor şi inacţiunii" unor instituţii ale statului, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzător.

În replică, Donald Tusk a declarat în luna iulie că este pregătit să se confrunte cu PiS şi să-şi apere activitatea desfăşurată la conducerea guvernului: "Vreau să vin şi să spun: minţiţi! Adevărul este total diferit", a afirmat el.