„Va candida la funcţia de cancelar", a declarat creştin-democratul (CDU) Norbert Roettgen, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul federal german, Bundestag.

„Este absolut hotărâtă, dispusă şi pregătită să contribuie la consolidarea ordinii internaţionale liberale", a continuat acest colaborator apropiat al şefei cabinetului de la Berlin.

"Cancelarul este una din pietrele de temelie ale acestui concept politic în Occident, acţionând ca un actor internaţional. Prin urmare, va candida, va acţiona ca un lider responsabil", a mai declarat Norbert Roettgen.

Potrivit presei germane, Angela Merkel, care ocupă postul de cancelar din 2005, ar putea anunţa oficial decizia sa de a candida pentru al patrulea mandat cu ocazia unei reuniuni a conducerii partidului său, CDU, programată duminică.

"Nu putem considera cancelarul german ca ultima persoană rămasă în picioare", a ţinut să adauge Norbert Roettgen, în timp ce Angela Merkel este considerată "liderul lumii libere" după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite."Ar fi imposibil să ne bazăm pe o singură persoană. Avem nevoie de Occident, iar Occidentul este absolut necesar", a subliniat el.

În pofida unui an agitat pentru Angela Merkel, marcat de critici provenite din propria tabără la adresa politicii sale migratorii şi de mai multe înfrângeri electorale, opinia publică din Germania se aşteaptă ca ea să candideze din nou la legislativele de anul viitor.