„Suntem în contact permanent cu el prin ambasada noastră. Noi facem totul pentru a obţine eliberarea sa", a declarat ministrul francez de externe într-o intervenţie la Europe1/LesEchos/I-télé.

„Ceea ce se întâmplă este profund şocant şi inacceptabil. Franţa cere eliberarea acestui jurnalist ", a insistat el.

Olivier Bertrand, jurnalist la publicaţia online Les Jours, a fost arestat vineri în timp ce realiza un reportaj la Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Reţinerea sa intervine în timp ce relaţiile între Ankara şi Bruxelles s-au tensionat în ultimele săptămâni, după arestarea mai multor jurnalişti şi opozanţi politici turci.

De la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, autorităţile turce au lansat epurări masive care au vizat în special mass-media, iar jurnaliştii turci au fost greu încercaţi. Vineri, preşedintele Consiliului director al cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, Akin Atalay, a fost plasat în arest preventiv, după încarcerarea redactorului şef şi a altor redactori şi colaboratori ai ziarului.

„Este important să nu fie suspendată discuţia cu Turcia, ar fi o greşeală profundă", a estimat ministrul Ayrault, denunţând în acelaşi timp "orice atingere la libertatea presei şi arestările arbitrare".