Conducătorul districtului Bagram, Haji Abdul Shukur Quddusi, a declarat că au fost ucişi cel puţin trei oameni, iar 15 au fost răniţi, informează DPA.

"Putem confirma că a avut loc o explozie la aeroportul Bagram în această dimineaţă, imediat după ora (locală) 5:30 (n.red. 3.00 ora României). Au fost victime. (...) Echipele de protecţie a forţei şi medicale intervin această situaţie", arăta anterior un comunicat al misiunii NATO Resolute Support, care nu preciza natura exploziei sau alte detalii despre incident.

"O bombă a explodat la baza aeriană Bagram, noi tratăm răniţii şi am deschis o anchetă", a declarat NATO într-un comunicat, confirmând explozia de la baza aeriană Bagram din provincia Parwan (est) şi anunţând un bilanţ de cel puţin patru morţi şi 14 răniţi, fără a preciza naţionalitatea victimelor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat pe Twitter că gruparea este responsabilă pentru "atacul sinucigaş" şi că numeroşi soldaţi americani au fost ucişi şi răniţi. Cu toate acestea, gruparea este cunoscută că anunţă bilanţuri exagerate.

Joi, patru persoane au fost ucise şi alte 128 rănite, când un atacator sinucigaş a intrat cu un camion încărcat cu explozibil în consulatul german din oraşul Mazar-e Sharif, în nordul Afganistanului.

În decembrie, şase soldaţi americani au fost ucişi în timp ce se aflau în patrulare la 10 km distanţă de baza aeriană Bagram, după ce un atacator sinucigaş pe o motocicletă încărcată cu explozibil a intrat în ei.

Aproximativ 10.000 de militari americani sunt în prezent staţionaţi în Afganistan pentru a asista forţele de securitate afgane.

Baza aeriană Bagram, situată la 50 de km nord de capitala Kabul, în provincia Parwan din estul Afganistanului, este principala bază militară americană din această ţară de 15 ani.

În Afganistan, sunt staţionaţi peste 13.000 de militari NATO, majoritatea americani.