Liderii Congresului, dominat de republicani, au arătat clar că se vor opune discutării TPP în ultimele două luni ale mandatului lui Obama, după victoria în alegeri a lui Donald Trump. Viitorul preşedinte s-a opus în timpul campaniei acordurilor de liber schimb, care după părerea sa au dus la pierderea multor locuri de muncă în SUA, în favoarea altor ţări.

În ciuda tradiţionalei susţineri republicane pentru libertatea comerţului, Trump a promis că va renegocia NAFTA, acordul nord-american între SUA, Canada şi Mexic, şi a promis că nu va semna niciodată TPP.

Wall Street Journal afirmă că eşecul TPP va afecta prestigiul Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific. Tratatul a fost semnat în februarie, după cinci ani de negocieri, de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam. El ar trebui ratificat de cele 12 ţări în următorii doi ani. Eforturile de lobby în acest sens ale administraţiei Obama, timp de câteva luni, nu au avut succes în Congres, iar fără ratificarea în legislativul american, TPP nu poate intra în vigoare.