„'Lumea va fi un loc mai bun cu noul preşedinte american”, a reiterat Orban, singurul şef de guvern din Uniunea Europeană care şi-a manifestat susţinerea pentru Trump înaintea scrutinului din SUA.

Premierul ungar a apreciat totodată că odată cu victoria lui Trump „a câştigat simţul realităţii şi că acum lumea 'intră într-o nouă eră”.
Totuşi, „campania (electorală) şi guvernarea sunt două lucruri diferite”, a subliniat Orban referindu-se la politica pe care o va aplica Trump, menţionând totodată că Ungaria are interesul ca politica externă americană să fie „rezonabilă, calmă şi bine gândită”.

Cât despre relaţiile viitoare dintre Budapesta şi Washington, premierul ungar a spus că se aşteaptă la „o întorsătură de 180 de grade” în aceste relaţii.

Întrebat despre solicitarea lui Trump ca statele europene să facă mai mult pentru propria lor securitate, inclusiv prin sporirea bugetelor apărării, Orban pare să-i fi împărtăşit ideea. „Ne-ar face bine dacă am lua securitatea mai în serios şi să nu o considerăm că ne este oferită de o uriaşă armată americană din afara continentului”, a indicat şeful executivului de la Budapesta.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre SUA şi Rusia, el a menţionat că există căi de diminuare a tensiunilor şi că este în interesul Ungariei ca relaţiile dintre Washington şi Moscova să revină la „cultura păcii şi cooperării”.

Politicile promovate de Orban au fost sever criticate de Administraţia preşedintelui Barack Obama, care a acuzat guvernul de la Budapesta de încălcarea regulilor democratice.

În declaraţia sa de vineri, Orban a recunoscut că a avut „o problemă” cu Administraţia de la Washington, întrucât „preşedintele (Obama n.r.) şi politica sa externă urmau o ideologie liberală ce viza exportul de democraţie în lume, aşa cum înţeleg ei democraţia”, premierul ungar amintind de asemenea că Administraţia Obama „a susţinut procesul imigraţiei”.