„La ora actuală (...), ancheta este aproape încheiată, posibil deci ca, în cursul lui 2017, să ne aşteptăm la un proces", a declarat şeful Parchetului federal belgian, cu competenţe în materie de terorism.

„Dosarul este ca şi închis. Aşteptăm anumite răspunsuri din străinătate, dar asta este tot, iar Parchetul îşi va prezenta concluziile destul de repede", a adăugat el.

„Este clar că vom avansa destul de repede spre un proces în cursul lui 2017", a estimat magistratul.

La 24 mai 2014, un bărbat a deschis focul în holul de la intrarea în Muzeul Evreiesc din Bruxelles, omorând doi turişti israelieni, o femeie de naţionalitate franceză şi un tânăr angajat belgian.

Presupusul autor, Mehdi Nemmouche, un francez cu „profil jihadist" radicalizat în închisoare şi fost voluntar în Siria, a fost arestat şase zile mai târziu la Marsilia, la coborârea dintr-un autobuz care sosise de la Bruxelles, şi extrădat în Belgia două luni mai târziu.

El a fost pus sub acuzare de un judecător din capitala belgiană pentru „asasinate într-un cadru terorist'' şi încarcerat în aşteptarea procesului.

Medhi Nemmouche, 29 de ani, a admis că este implicat „într-un fel" în masacrul de la Muzeul Evreiesc, însă neagă constant că ar fi autorul atacului, potrivit avocatului acestuia, Sébastien Courtois.

Săptămâna trecută, justiţia belgiană şi-a dat acordul de principiu ca Mehdi Nemmouche să fie predat Franţei, care doreşte să îl audieze într-o altă anchetă. El este bănuit că ar fi unul dintre temnicerii celor patru jurnalişti francezi care au fost ţinuţi ostatici zece luni în Siria, până la eliberarea lor în aprilie 2014.

Transferul nu va avea loc în viitorul apropiat, dată fiind iminenţa deciziei de a fi trimis în faţa unei instanţe belgiene pentru masacrul de la Muzeul Evreiesc, a precizat la 3 noiembrie o sursă judiciară belgiană.