Potrivit armatei, 24 de bombardamente au provocat pierderi în rândul civililor. "În fiecare din cazurile prezentate astăzi (miercuri), examinarea a arătat că, deşi au fost luate toate precauţiile posibile, iar loviturile au fost în conformitate cu regulile conflictelor armate, au fost pierderi în rândul civililor", a recunoscut un purtător de cuvânt al Comandamentului central (CENTCOM), colonelul John Thomas, într-un comunicat.

La 20 noiembrie, cinci civili au fost ucişi în apropiere de Deir ez-Zor, în estul Siriei, după ce au pătruns într-un sector în care un avion american deschisese focul. Alţi 10 şi-au pierdut viaţa la 5 martie în apropiere de Mosul, în nordul Irakului, într-un raid care viza o poziţie deţinută de organizaţia Stat Islamic (SI).

Ultimele informaţii ridică la 119 morţi bilanţul pierderilor civile provocate de aviaţia americană cu începere din 2014, a precizat un alt purtător de cuvânt al CENTCOM.

Noul bilanţ nu ţine cont de raidul efectuat la jumătatea lui iulie în apropiere de Manbij, în Siria, care, potrivit mai multor organizaţii neguvernamentale, a făcut zeci de victime, a adăugat el, menţionând că o anchetă este în curs de desfăşurare.

La sfârşitul lui octombrie, Amnesty International a anunţat că 300 de civili au fost ucişi în ultimii doi ani de coaliţia sub comandament american.

De la 2 noiembrie 2015, armata americană a efectuat 12.354 de lovituri aeriene asupra unor poziţii deţinute de Stat Islamic, dintre care 6.992 în Irak şi 5.362 în Siria, mai scrie Reuters.