Papa Francisc a sosit luni în Suedia pentru a comemora Reforma protestantă, aflată la originea unei schisme sângeroase între creştinii secolului al XVI-lea, şi pentru a impulsiona dialogul cu protestanţii, dificil în continuare şi după cinci secole.

Sfânta Liturghie a fost un prilej pentru a susţine necesitatea uniunii între creştini. În faţa a 15.000 de persoane, majoritatea imigranţi, papa a început liturghia amintind că „nu sunt sfinţi doar cei proclamaţi de-a lungul istoriei, ci şi atâţia fraţi ai noştri care au trăit în credinţă şi dragoste de-a lungul unei vieţi modeste şi ascunse".

„Binecuvântaţi fie cei care îl recunosc pe Dumnezeu în fiecare persoană şi luptă pentru ca şi alţii să-l descopere; binecuvântaţi cei care apără şi îngrijesc de binele comun; binecuvântaţi cei care renunţă la propriile bunuri pentru ceilalţi; binecuvântaţi cei care se roagă şi contribuie la comuniunea deplină a creştinilor", a spus suveranul pontif.

Papa Francisc şi preşedintele Federaţiei luterane mondiale vor semna marţi o Declaraţie comună cu privire la dialogul ecumenic şi la angajarea celor două tradiţii creştine în slujirea omului şi a omenirii. Suveranul pontif este aşteptat să se întoarcă în cursul după amiezii la Roma.