Moscova, a explicat Parker pentru The Guardian, „se sprijină pe toată gama sa de organe de stat şi pe toată puterea sa pentru a-şi promova politica externă din ce în ce mai agresivă şi aceasta cuprinde propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice".

„Rusia acţionează în toată Europa şi în Regatul Unit. Sarcina MI5 este de a-i bara calea", a spus el în continuare.

Aceste declaraţii survin la zece zile după ce o escadră navală rusă compusă din opt nave, în drum spre coastele siriene, a fost supravegheată în Marea Nordului de o fregată britanică. Conflictul în Siria, soldat cu peste 300.000 de morţi din 2011 până în prezent, adânceşte tensiunile între Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, şi Occident.

În urma episodului intervenit în Marea Nordului, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a estimat că deplasarea escadrei ruse avea „clar obiectivul de a testa" capacităţile britanice şi pe cele ale restului NATO.

Mai pe larg, în interviul său pentru The Guardian, Andrew Parker a estimat că Rusia adoptă din ce în ce mai mult o poziţie antioccidentală şi a recurs la metode netradiţionale pentru a ajunge la aceasta. "Ceea ce se observă şi în acţiunile sale în Ucraina şi în Siria", a subliniat el.

„Dar ameninţarea informatică face invizibilă o bună parte din aceste activităţi. Sunt mai multe decenii de când Rusia reprezintă o ameninţare deghizată. Diferenţa este că, în prezent, metodele de care dispune sunt din ce în ce mai numeroase", a mai explicat Parker.

La rândul său, Washingtonul a acuzat recent Rusia că a orchestrat vaste atacuri informatice pentru a influenţa campania prezidenţială americană. Preşedintele rus Vladimir Putin a respins aceste afirmaţii. Moscova a mai fost acuzată de SUA că ar fi vrut să-l favorizeze pe candidatul republican Donald Trump.