Unele rapoarte mass-media au crescut cu mult bilanţul, dar o cifră exactă este dificil de stabilit întrucât regiunile cele mai afectate din sud-vest sunt încă izolate. Unii aleşi locali din zonele sinistrate estimează şi ei că bilanţul oficial subevaluează amploarea dramei.

Toată partea de sud a ţării a fost inundată de ploi torenţiale şi măturată de vânturi foarte puternice, ore în şir. Intensitatea uraganului era la acel moment de categoria 4, cu vânturi de 230 km / h. Aproximativ 1,3 milioane de persoane — dintr-o populaţie de 10,3 milioane, au fost afectate de trecerea sa. Dintre acestea, peste 750.000 au nevoie de asistenţă umanitară, potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA).

"Mai mult de 1.000 de case au fost inundate şi sute au fost complet distruse'', a declarat generalul Ajax Porto Pinheiro, comandantul misiunii ONU de stabilizare în Haiti, după ce a efectuat un survol asupra zonelor afectate. De asemenea, au fost distruse sau avariate şcoli, întreprinderi, drumuri şi poduri.

"Palmieri de cocos au fost dezrădăcinaţi, plantaţii de banane distruse — este şi o catastrofă ecologică ", a spus el. Parcele agricole au fost complet distruse în unele regiuni. Cei mai mulţi oameni din zonă trăiesc din agricultură, ceea ce înseamnă că furtuna le-a distrus mijloacele de subzistenţă, anticipându-se o criză alimentară foarte severă pentru jumătate din ţară.

De asemenea, pericolul de epidemii este foarte mare şi trebuie furnizată apă potabilă curată cât mai repede posibil, avertizează specialiştii. Până acum au trimis ajutoare Statele Unite, Cuba, Columbia şi Venezuela.