Legislativul, dominat de separatişti, a votat cu 72 de voturi pentru, din totalul de 135 parlamentari, propunerea şefului executivului catalan, Carles Puigdemont, de a organiza referendumul cu sau fără permisiunea cabinetului spaniol.

Acest vot a fost văzut ca o nouă provocare pentru justiţia spaniolă care, cu câteva ore înainte, i-a luat în vizor pe preşedinta Parlamentului catalan, Carme Forcadell, şi pe o altă personalitate a coaliţiei aflate la putere la Barcelona, Francesc Homs.

Concret, Tribunalul Constituţional al Spaniei a cerut Parchetului să întreprindă „acţiuni penale” împotriva lui Carme Forcadell, pentru că a permis să fie negociat în plenul Parlamentului, la 27 iulie, un plan vizând secesiunea Cataloniei.

La rândul său, Tribunalul Suprem a angajat proceduri pentru „a acţiona pe plan penal” împotriva lui Francesc Homs. Conform acestei instanţe, Francesc Homs s-a făcut vinovat în special de nesupunere, promovând un vot asupra independenţei Cataloniei, la 9 noiembrie 2014, fără valoare legală, fiind interzis de Tribunalul Constituţional.

Consultarea populară a determinat Parchetul spaniol să ceară în această săptămână o pedeapsă cu zece ani de ineligibilitate în funcţii publice pentru fostul lider separatist catalan Artur Mas.

Catalonia îşi cere independenţa din 2012Votul care a avut loc joi în Parlament a primit sprijinul coaliţiei la putere căreia i s-a alăturat mica formaţiune separatistă şi anticapitalistă CUP.

Măsura vine după ce luna trecută, sute de mii de oameni au ieşit pe străzile din Barcelona, dar şi alte patru oraşe din Spania pentru a cere independenţa Cataloniei. Începând din 2012, mitinguri de acest fel sunt organizate în fiecare an pe 11 septembrie, dată la care este sărbătorită ziua naţională catalană.

În total, aproximativ 800.000 de catalani au ieşi pe străzi pentru a cere secesiunea de Spania. Cei mai mulţi participanţi au fost în Barcelona, însă şi în celelalte oraşe manifestaţiile au fost de amploare. În nordul Cataloniei, la Salt, 135.000 de oameni au ieşit pe străzi, la Berga – 60.000, în Tarragona – 45.000, iar la Lleida – aproximativ 30.000.