„Nu poţi sta cu un picior afară şi cu unul înăuntru. (...) Asupra acestui punct trebuie să fim intransigenţi. Văd manevrele” care se fac, a spus Juncker la finalul unei discuţii la Paris cu prim-ministrul francez Manuel Valls.

„Nu vom negocia înainte de a primi scrisoarea de adio a guvernului britanic”, a subliniat preşedintele Comisiei.

„Trebuie să fie evident că, dacă Marea Britanie vrea acces liber la piaţa internă, trebuie ca toate regulile şi ca toate libertăţile care reglementează piaţa internă să fie respectate”, a adăugat el.

„Marea Britanie, guvernul ei, mediile care îi sunt apropiate, sunt deja pe cale să le explice industriaşilor de pe continent că va trebui totuşi ca relaţiile să fie cât mai amiabile posibil”, a spus şeful executivului comunitar.

Dar „nu ar trebui ca sectoare întregi din industria europeană să se angajeze în convorbiri secrete, în camere ascunse, cu perdelele trase, cu trimişi ai guvernului britanic”, a mai spus Jean-Claude Juncker.

„Dacă începem să deşirăm piaţa internă” în funcţie de bunul plac al unui stat care a decis să părăsească UE, atunci începem sfârşitul Europei, a avertizat el.

Prim-ministrul britanic Theresa May a indicat că vrea să invoce articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona înainte de finalul lunii martie a anului viitor, deschizând calea pentru ieşirea Marii Britanii din UE la începutul lui 2019.

Această dorinţă ca Brexitul să se deruleze repede şi fără concesii asupra imigraţiei lasă impresia că şefa executivului de la Londra înclină către un Brexit dur, după o negociere minimă cu Bruxellesul.