Măsura are în vedere să liniştească îngrijorările Bulgariei în legătură cu controversatul acord de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, pe care Bruxellesul speră ca guvernele UE să îl ratifice luna aceasta.

În mai, Bulgaria şi România şi-au exprimat reticenţa în a susţine Acordului economic şi comercial UE-Canada (CETA) dacă Ottawa nu renunţă la vizele pentru cetăţenii lor.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a promis în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său de la Sofia, Boiko Borisov, să elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada şi cetăţenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi în posesia unei vize SUA.

"Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toţi ceilalţi cetăţeni bulgari să poată călători fără viză de la sfârşitul lui 2017", a menţionat guvernul de la Sofia într-un comunicat.

Termenul limită pentru introducerea călătoriilor fără viză ar putea fi extins până cel mai târziu în mai 2018, dacă vor apărea probleme în reorganizarea sistemelor de intrare, a adăugat biroul de presă.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că UE trebuie să dea asigurări că acordul încheiat cu Canada în urmă cu doi ani va intra în vigoare în câteva luni.

Unele ţări din UE, în special Austria, sunt circumspecte în acceptarea acordului după demonstraţii de masă ale sindicatelor şi grupurilor de protestatari care consideră că CETA va declanşa o scădere a standardelor şi va permite marilor companii să sfideze guvernele din întreaga Europă.