Jose Manuel Garcia-Margallo i-a răspuns ministrului şef al Gibraltarului, Fabian Picardo, care declarase miercuri: „În niciun caz, Jose! Nu vei pune mâna pe Stânca noastră. Niciodată”.

„Nu voi pune mâna, nu! Dar voi înfige steagul”, a replicat la televiziunea publică şeful diplomaţiei spaniole, cunoscut pentru francheţea limbajului său.

Spania a propus oficial marţi la reuniunea Comisiei a IV-a ONU să deschidă negocieri cu Regatul Unit pentru a ajunge la o suveranitate partajată asupra teritoriului cu 30.000 de locuitori, britanic din 1713 şi pe care regatul Spaniei îl revendică.

„Spania a invitat oficial Regatul Unit să deschidă negocieri pentru a ajunge la un acord astfel încât mandatele ce decurg din tratatele Uniunii Europene să poată fi aplicate în continuare în Gibraltar”, a declarat ambasadorul spaniol la Naţiunile Unite, Roman Oyarzun, în faţa acestei comisii însărcinate cu probleme de decolonizare.

El a propus apoi o suveranitate partajată ce „ar permite Gibraltarului să rămână în Uniunea Europeană” după Brexit.

Madridul, a cărui propunere de cosuveranitate a fost deja respinsă în 2002 printr-un vot al locuitorilor din Gibraltar (aproape 99% s-au pronunţat împotrivă), a revenit la acest obiectiv după referendumul din iunie 2016 în care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană.

„Le rămân două opţiuni: fie britanici în afara Uniunii, fie hispano-britanici în Uniune, cu toate beneficiile”, a declarat José Manuel Garcia-Margallo.

Economia înfloritoare a Gibraltarului, care se bazează pe servicii financiare, turism şi jocuri de noroc online, depinde în mare măsură de accesul ei la piaţa unică europeană.

Singura frontiera terestră dintre Gibraltar şi restul Uniunii Europene este situată în Spania. Ea este traversată zilnic de mulţi muncitori spanioli care lucrează pe Stâncă.

În timpul unei crize diplomatice în 2013, Madridul şi-a întărit controalele la frontieră, provocând blocaje de trafic imense şi obligând Comisia Europeană să intermedieze o înţelegere între Spania şi Marea Britanie.