„Mai multe arme de fabricaţie rusă au fost testate în condiţii dificile de deşert şi şi-au demonstrat în linii mari fiabilitatea şi eficienţa”, a declarat Şoigu în timpul unei conferinţe de presă cu privire la utilizarea de arme ruse în Siria.

„Bombardiere strategice ruse au utilizat pentru prima dată noi rachete de croazieră X-101, care au o rază de acţiune ce poate atinge 4.500 de kilometri”, a precizat Şoigu.

De asemenea, ministrul rus al apărării şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu„experienţa practică dobândită în timpul tirurilor de rachete de înaltă precizie şi cu rază mare de acţiune, efectuate de pe nave şi submarine desfăşurate în Marea Caspică şi Marea Mediterană”.

Armata rusă întreprinde din 30 septembrie 2015 raiduri aeriene în susţinerea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova afirmă că vizează doar grupările jihadiste Stat Islamic (SI) şi Jabhat Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra).

La rândul lor, opoziţia siriană şi ţările occidentale acuză aviaţia rusă că îi vizează pe rebelii din cadrul opoziţiei moderate şi că atacă cu regularitate cartiere de locuinţe, ucigând astfel civili.

În cadrul acestei intervenţii, Rusia a desfăşurat mai mult de 50 de bombardiere, avioane pentru atac la sol şi elicoptere care au efectuat mii de raiduri aeriene.

Forţele aeriene ruse „au reuşit să stabilizeze situaţia din Siria şi să elibereze o mare parte din teritoriul sirian din mâinile teroriştilor internaţionali”, a dat asigurări Şoigu.

Aliată fermă a regimului de la Damasc, Rusia efectuează acum lovituri aeriene în susţinerea armatei siriene în Alep, al doilea oraş al Siriei, pe care forţele preşedintelui Al-Assad vor să-l recucerească în totalitate.

SUA au anunţat luni că îşi suspendă negocierile cu Rusia pe marginea unui armistiţiu în Siria, după distrugerea totală a celui mai mare spital din sectorul rebel din Alep într-un bombardament aerian.

Rusia, care dezminte mereu că a lovit spitale şi alte ţinte civile, a negat orice responsabilitate pentru aceste bombardamente.

Divizat din 2012 între un sector vestic aflat sub controlul regimului şi cartierele estice aflate în mâinile rebelilor, Alep a devenit principalul front din conflictul sirian, care a făcut peste 300.000 de morţi în cinci ani.