„Dovezile strânse în zece luni de anchetă arată că societatea Odebrecht ar fi plătit (în 2012) 20 de milioane de reali (aproximativ 8,5 milioane de euro) societăţii Exergia", a afirmat poliţia federală (PF) într-un comunicat.

Unul dintre asociaţii Exergia, care a încheiat un contract cu Odebrecht pentru lucrări de modernizare a hidrocentralei Cambambe, în Angola, este Taiguara Rodrigues, un nepot al fostului şef al statului Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

Potrivit anchetatorilor, cele 20 de milioane de reali plătite de Odebrecht ar fi ajuns în buzunarele lui Lula şi ale nepotului său.

Acuzaţiile împotriva fostului preşedinte, simbol al stângii latino-americane, se bazează pe Operaţiunea Janus care anchetează asupra neregulilor din finanţarea de către banca publică BNDES a unor şantiere din Angola.

Conform anchetei, Lula, 70 de ani, ar fi facilitat împrumutul acordat de BNDES societăţii Odebrecht, cea mai mare din domeniul construcţiilor din America Latină, care este implicată în tentacularul scandal politico-financiar Petrobras.

Parchetul urmează să decidă dacă va cere judecătorul condamnarea lui Lula.

Într-un comunicat, Institutul Lula care îl reprezintă pe fostul preşedinte a afirmat că acesta a acţionat întotdeauna în cadrul legii.

Lula mai este vizat de trei anchete în cadrul scandalului Petrobras, o afacere care a costat peste două miliarde de dolari această renumită companie braziliană şi de care au beneficiat zeci de politicieni din diverse partide, antreprenori ai BTP şi directori ai Petrobras.

El a fost deja inculpat la 29 iulie pentru tentativă de obstrucţionare a justiţiei de către Tribunalul suprem federal (STF).