Partea de sud din Haiti era izolată marţi seara de restul ţării din cauza ruperii unui pod. În Dominica, vântul de peste 200 km pe oră şi rafalele de ploaie au produs daune în aproape 200 de locuinţe.

Uraganul de categorie 4 pe scara cu 5 trepte Saffir-Simpson a atins apoi extremitatea estică a Cubei, anunţă Centrul Naţional pentru Uragane al SUA.

Matthew se îndreaptă spre continentul american şi va atinge probabil coasta miercuri, în statul american Carolina de Sud, unde guvernatoarea Nikki Haley a cerut evacuarea populaţiei la 150 de kilometri de ţărm. Potrivit presei din SUA, măsura ar putea afecta un milion de persoane.

Din cauza uraganului Matthew, care a ajuns pe coastele Floridei, preşedintele american, Barack Obama, şi-a amânat participarea la un miting electoral în favoarea candidatei Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale, Hillary Clinton.

Potrivit studiilor, Matthew este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic după Felix, în 2007, care a provocat peste 130 de morţi după trecerea sa prin Nicaragua.

Cercetătorii au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă precipitaţiile abundente provocate de uragan în sudul Haiti, unde mii de oameni încă locuiesc în tabere pentru sinistraţi, în corturi, după cutremurul puternic din 2010. Ploile vor provoca inundaţii care vor afecta canalizarea şi reţeaua de apă potabilă, fapt ce va exacerba epidemia de holera cu care se confrunta deja Haiti. Autorităţile haitiene au anunţat că în urma trecerii uraganului au murit trei oameni, printre care doi pescari.

Cuba a ordonat, de asemenea, marţi evacuarea a peste 250.000 de persoane din estul insulei Granma, iar preşedintele Raul Castro s-a deplasat în sud-estul oraşului Santiago pentru a supraveghea operaţiunile de urgenţă.