Declaraţia este adresată Parlamentului European, parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene, din SUA, Canada şi Japonia, şefului interimar al OSCE şi Ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, reprezentantului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa privind libertatea mass-media etc.

„Cerem o reacţie puternică a lumii”, a spus vorbitorul Maria Ionov.

„Cerem eliberarea lui Suşcenko, închiderea cazului absurd împotriva lui Semen, astfel încât el să poată părăsi Crimeea”, a adăugat ea.

În Declaraţia Radei se spune: „Ne adresam vouă cu o cerere insistentă de creştere a eforturilor pentru eliberarea jurnaliştilor ucraineni si condamnarea acţiunilor Federaţiei Ruse, care încalcă în mod grosolan drepturile omului…”.

„Numai acţiunile comune ale Ucrainei şi comunităţii internaţionale pot opri încălcările grave ale drepturilor omului, care, din păcate, au devenit o practică regulată în Federaţia Rusă”, se arată în declaraţie.

Amintim, pe 30 septembrie, FSB l-a reţinut la Moscova pe corespondentul special „Ukrinform” în Franţa – Roman Suşcenko, care a sosit în Rusia pentru a-şi vizita rudele. Autorităţile ruse l-au acuzat de spionaj, iar pe 1 octombrie instanţă la arestat preventiv pe jurnalistul ucrainean pentru doua luni.

La rândul său, Nikolai Semen a fost arestat de FSB în Crimeea pentru un articol scris în septembrie 2015. În textul său jurnalistul afirma că „Blocada este un prim pas necesar spre eliberarea Crimeii”. Împotriva lui a fost deschis un dosar penal, Semen fiind acuzat de „separatism”.