„Am cerut părţi turce, şi nu doar o dată, să nu intervină în treburile interne irakiene şi mă tem că aventura turcă ar putea să se transforme într-un război regional," a declarat Abadi, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

„Conduita conducerii turce este inacceptabilă şi nu vrem să ajungem la o confruntare militară cu Turcia," a completat liderul irakian.

Ankara a comunicat că a desfăşurat anul trecut trupe la o bază din nordul Irakului, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar avea drept rol să pregătească forţele irakiene pentru confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a luat decizia de a prelungi cu încă un an mandatul ce permite operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste aflate pe teritoriul Siriei şi Irakului.

Pe de altă parte, Bagdadul afirmă că nu a invitat o astfel de misiune şi consideră trupele turce drept forţe de ocupaţie.

Parlamentul de la Bagdad a votat marţi o rezoluţie prin care condamnă decizia Parlamentului de la Ankara.

Miercuri, Ministerul irakian de Externe a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Bagdad pentru a protesta faţă de comentariile „provocatoare" ale Ankarei în sensul menţinerii trupelor turce în nordul Irakului.