Aceste două morţi ridică la trei numărul persoanelor ucise de poliţişti californieni în ultimele cinci zile.

Poliţia din Los Angeles (LAPD) a difuzat luni fotografia unei „arme încărcate găsite" lângă Carnell Snell, 18 ani, împuşcat mortal sâmbătă în sudul metropolei.

Şeful LAPD, Charlie Beck, a explicat în cursul unei conferinţe de presă luni, că agenţi ai săi au încercat să-l aresteze pe Snell, dar acesta a luat-o la fugă. În timp ce poliţiştii îl urmăreau, el s-a întors spre agenţi cu o armă în mână şi aceştia au deschis focul, omorându-l.

Un al doilea incident a avut loc duminică, tot în sudul metropolei californiene.

Poliţiştii au primit un apel care le semnala un hispanic dotat cu o armă. Când au încercat să-l abordeze, bărbatul — care nu a fost identificat — s-a întors spre ei cu ceea ce părea să fie o armă şi poliţiştii l-au ucis. Ulterior, LAPD a indicat că el avusese de fapt un pistol fals.

Charlie Beck a subliniat că peste 450 de persoane au fost atinse de tiruri de la începutul anului în aceste cartiere şi că "în cele două cazuri — din acest weekend—agenţii s-au temut pentru viaţa lor".

Aceste decese au suscitat indignare. O manifestaţie a avut loc sâmbătă la Los Angeles şi luni trei femei au fost arestate când un grup de circa 25 de manifestanţi a încercat să întrerupă conferinţa de presă a şefului LAPD, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei pentru AFP.

Marţea trecută, Alfredo Olango, refugiat originar din Uganda, a fost ucis de poliţie la El Cajon, o periferie a oraşului San Diego.

El rătăcea fără ţintă şi a îndreptat spre poliţişti o ţigară electronică pe care agenţii au luat-o drept armă. Moartea sa a declanşat cinci zile de manifestaţii la El Cajon, marcate de violenţe.

Aceste decese intervin într-un context de relaţii rasiale tensionate în SUA, unde mai multe persoane de culoare — adesea neînarmate — au fost ucise de poliţie în ultimele săptămâni.

Manifestaţii violente au avut loc luna trecută după moartea lui Keith Lamont Scott, la Charlotte, ucis în timp ce ieşea dintr-o maşină şi era înconjurat de poliţişti. Poliţia susţine că ar fi găsit la faţa locului un pistol încărcat.