Operaţiunea, care a constat în mare parte în verificarea identităţii unora din cei aproximativ 2.500 de imigranţi care dorm lângă un canal şi în apropierea unui pod pentru trenuri urbane, în apropierea staţiei de metrou Stalingrad din Paris, s-a produs în timp ce creşte presiunea asupra guvernului francez pentru a evacua şi a închide tabăra.

Tensiunile au sporit în contextul speculaţiilor potrivit căror poliţia va interveni pentru a evacua şi închide tabăra definitiv, în următoarele zile, deoarece autorităţile de la Paris cer acest lucru.

Într-o scrisoare trimisă ministrului de interne francez Bernard Cazeneuve, din care o copie a fost obţinută de Reuters, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a cerut ca tabăra să fie închisă rapid din motive umanitare şi sanitare.

Oficiali ai primăriei au afirmat că numărul celor care trăiesc şi dorm în zonă a crescut cu aproape o treime de la evacuarea, săptămâna trecută, a taberei de la Calais, unde locuiau peste 6.000 de persoane, majoritatea intenţionând să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, Marii Britanii să-şi asume partea de responsabilitate pentru 1.500 de minori care au fost găzduiţi temporar în containere la Calais după evacuarea taberei. Restul de 6.000 plus locuitorii din Jungla de la Calais au fost trimişi în locuinţe din Franţa, aşteptând examinarea cererilor lor de azil.