„Ce răbdare!", i-a lansat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierului canadian Justin Trudeau, la sosirea sa aproape de amiază (11:00 GMT) la sediul Consiliului Uniunii Europene.

„Lucrurile dificile sunt dificile, dar s-a putut reuşi", i-a răspuns Trudeau lui Juncker. „Bine jucat, bine jucat", i s-a adresat el apoi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

În apropierea clădirii, câteva zeci de manifestanţi scandau sloganuri ostile CETA, agitând pancarte pe care se putea citi "Cetăţenii înaintea multinaţionalelor!" în sunet de tobe. Ei au lansat de asemenea recipiente cu vopsea roşie în faţada clădirii. La acest protest a participat aproximativ 250 de persoane, potrivit poliţiei, citată de DPA. Circa 16 persoane au fost arestate după ce au pătruns în perimetrul securizat, a spus purtătoarea de cuvânt a poliţiei din capitala Belgiei.

Premierul canadian — a cărui sosire a fost întârziată cu o oră şi jumătate din cauza unei probleme tehnice la avion la plecarea din Ottawa — aştepta de câteva zile ca europenii să-şi rezolve neînţelegerile cu scopul ca acordul să poată fi semnat.

CETA — care urmăreşte în special să suprime taxele vamale cu o ţară prietenă reprezentând 1,6% din importurile sale şi 2% din exporturile sale — a făcut faţă în ultimele zile unei crize politice şi situaţii dramatice care puneau în pericol semnarea acordului.

Parlamentul Valoniei francofone — o regiune a Belgiei cu 3,6 milioane de locuitori — refuzase iniţial să aprobe CETA, potrivit propriei Constituţii. Valonii erau preocupaţi din cauza posibilităţii de a permite unor multinaţionale să atace un stat care ar adopta o politică publică contrară intereselor sale şi cereau garanţii din partea guvernului federal belgian ca acest lucru să nu se producă. Un acord de compromis, ale cărui prevederi vor fi menţionate în tratat, a fost semnat abia joi, potrivit AFP.