Potrivit unui comunicat emis de MAE rus, ambasadoarea olandeză a fost primită de viceministrul rus de externe Aleksei Meşkov, care a reafirmat că pentru Rusia concluziile raportului 'nu sunt deloc satisfăcătoare'.

Conform raportului întocmit de o echipă internaţională condusă de Olanda, ţara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruşi, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat înapoi în Rusia.

Rusia a calificat imediat documentul drept 'părtinitor şi motivat politic' şi a negat din nou că separatiştii proruşi din estul Ucrainei ar fi doborât avionul sau că armata rusă le-ar fi furnizat acestora respectivul sistem antiaerian. Moscova a acuzat, în schimb armata, ucraineană.

'Partea rusă a cerut autorităţilor de la Haga să studieze cu atenţie datele iniţiale de pe radare, furnizate recent de Rusia şi care constituie probe mai obiective cu privire la ceea ce s-a întâmplat în mod real în spaţiul aerian al Ucrainei în momentul catastrofei', semnalează comunicatul difuzat luni de MAE rus.

De asemenea, Moscova îşi manifestă speranţa că această comisie internaţională va ţine cont 'de faptul că Ucraina nu şi-a închis spaţiul aerian şi aceasta este una dintre principalele cauze ale tragediei', se mai arată în text.

Potrivit armatei ruse, sistemul radar amplasat în regiunea Rostov pe Don, cea mai apropiată de zona prăbuşirii avionului, nu a detectat apropierea vreunui proiectil de respectiva aeronavă, în schimb, acelaşi sistem a semnalat prezenţa unui alt avion în apropierea Boeing-ului malaezian cu puţin timp înaintea doborârii acestuia, a aluzie la un posibil avion de vânătoare ucrainean.

De asemenea, susţine tot Rusia, imagini captate din satelit arată lansatoare de rachete Buk ucrainene în respectiva zonă. Însă în raportul întocmit de comisia condusă de Olanda se menţionează că imaginile cu respectivele rachete antiaeriene invocate de Moscova au fost captate dintr-un alt loc ce are o topografie foarte asemănătoare cu zona prăbuşirii avionului.

După anunţul convocării ambasadoarei Olandei la MAE rus, premierul olandez, Mark Rutte, a cerut Rusiei să înceteze "să spună prostii' despre această investigaţie.