După cele două seisme puternice de miercuri seara, urmate de sute de replici, numai în noaptea de joi spre vineri Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a înregistrat încă o sută de noi replici dintre care 11 au avut magnitudini cuprinse între 3 şi 3,5.

Potrivit experţilor, aceste replici ar putea dura câteva săptămâni şi chiar luni.

Pentru locuitorii ale căror case s-au prăbuşit sau au fost deteriorate ori li s-a restricţionat accesul în acestea deoarece sunt situate în zone considerate periculoase, protecţia civilă a propus persoanelor sinistrate susţinere financiară pentru relocare individuală, cazare în unităţi colective aflate în zonă sau în hotelurile aflate pe coastă, la circa 80 de kilometri.

„Peste 500 de persoane au ales această din urmă opţiune şi îşi folosesc propriile vehicule sau autobuzele puse la dispoziţie de protecţia civilă”, se arată în comunicatul difuzat în timpul nopţii.

La Ussita, una dintre localităţile cele mai afectate de seismele recente în urma cărora nu s-au înregistrat decese dar care au cauzat numeroase pagube materiale, circa 260 de persoane s-au refugiat în campingul din zonă.

Premierul italian, Matteo Renzi, a vizitat, joi, zonele calamitate şi a asigurat deblocarea de fonduri de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro. „Italia nu-şi abandonează cetăţenii”, a spus acesta amintind: „Noi suntem mai puternici”, dar şi faptul că banii alocaţi nu vor fi de ajuns, dar că sunt „un prim semnal”, mai arată sursa citată.

Două cutremure cu magnitudinea 5,5 şi, respectiv, 6,1 au afectat miercuri centrul Italiei, provocând rănirea uşoară a zeci de persoane, prăbuşirea unor clădiri foarte vechi şi numeroase alte pagube.

Ambele seisme s-au resimţit într-o mare parte din teritoriul italian şi au provocat panică până la Roma.

Cutremurele de miercuri au avut loc după doar două luni de cutremurul în care şi-au pierdut viaţa aproape 300 de persoane în aceeaşi regiune.