India a afirmat că diplomatul pakistanez care urmează să fie expulzat conducea o reţea de spionaj care culegea informaţii sensibile despre operaţiunile de securitate indiene în apropierea frontierei. Poliţia din New Delhi a anunţat că l-a reţinut miercuri pe diplomatul respectiv, în cursul unei întâlniri cu doi cetăţeni indieni, pe care i-ar fi recrutat în serviciul său. Asupra lor s-ar fi găsit documente falsificate, hărţi militare şi liste de ofiţeri care lucrează la graniţa Indiei cu Pakistanul.

În replică, Pakistanul a declarat persona non grata un diplomat indian şi i-a acordat 48 de ore pentru a părăsi ţara. Acesta ar fi încălcat Convenţia de la Viena şi normele diplomatice, dar autorităţile de la Islamabad nu au oferit alte precizări.

Relaţiile dintre India şi Pakistan s-au deteriorat din nou după uciderea a 19 soldaţi indieni de către un grup înarmat, în septembrie, într-o tabără militară din Kashmir. India a pus atacul pe seama unor militanţi veniţi din Pakistan.

Ulterior, India a anunţat că a trimis comandouri în partea din Kashmir controlată de Pakistan, într-o misiune de represalii. Partea pakistaneză a negat că ar fi existat o astfel de misiune şi a acuzat India de diversiuni cu scopul de a abate atenţia de la represiunile din Kashmirul indian.

Atât India, cât şi Pakistanul revendică întreaga provincie Kashmir. Săptămâna aceasta, forţele lor armate au schimbat de mai multe ori focuri de artilerie peste linia de demarcaţie din regiune.