Înalta Curte nord-irlandeză a mai decis să transfere instanţelor din Anglia chestiunea mai largă legată de autoritatea deţinută sau nu de premierul Theresa May şi de miniştrii săi de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără aprobarea explicită a parlamentului britanic.

Decizia instanţei de la Belfast este prima a justiţiei din Regatul Unit referitoare la contestaţiile depuse, inclusiv la Londra, privind ieşirea ţării din blocul comunitar.

Judecătorul Paul Maguire a estimat că implicaţiile pentru Irlanda de Nord sunt încă incerte, în condiţiile în care procesul se va întinde pe mai mulţi ani de negocieri.

Reclamanţii invocaseră argumentele că Irlanda de Nord a votat majoritar împotriva Brexit şi că ieşirea din UE ar încălca acordurile de pace din 1998.

Unul dintre reclamanţi, activistul pentru drepturile omului Raymond McCord, a declarat că va face recurs la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă a Marii Britanii.

Guvernul britanic a salutat vineri decizia Înaltei Curţi din Irlanda de Nord. 'Salutăm decizia curţii din această dimineaţă şi faptul că este de acord că putem trece la declanşarea articolului 50 aşa cum intenţionam', a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, referindu-se la articolul tratatului UE care deschide calea Marii Britanii de a începe procedura legală de ieşire din Uniunea Europeană.