„Priveam către cer când veneam încoace (...) O voce mi-a spus „dacă nu încetezi, voi doborî acest avion””, a povestit Duterte într-o intervenţie în faţa presei, la revenirea în Filipine după o vizită oficială de trei zile în Japonia. „Şi eu am întrebat „cine vorbeşte?' Evident, era Dumnezeu. Aşa că i-am spus lui Dumnezeu că nu voi mai folosi cuvinte urâte şi injurii”, a adăugat şeful statului filipinez, potrivit postului ABS-CBN. „O promisiune făcută lui Dumnezeu este o promisiune făcută poporului filipinez” a insistat el.

Duterte, învestit în funcţie la 30 iunie după o victorie zdrobitoare, este cunoscut pentru folosirea constantă a înjurăturilor şi insultelor în discursurile şi conferinţele sale de presă. Una dintre înjurăturile sale favorite este „putang ina”, care se poate traduce drept „fiu de căţea”, expresie pe care a utilizat-o constant pentru a-l descrie pe preşedintele american Barack Obama, pe ambasadorul SUA la Manila, Philip Goldberg, şi pe papa Francisc. Duterte a insultat în repetate rânduri SUA pentru criticile formulate de administraţia americană faţă de războiul declarat de preşedintele filipinez împotriva drogurilor şi a traficanţilor care s-a soldat în numai patru luni cu peste 4.700 de morţi.

De altfel, Duterte a anunţat joi seara că preconizează că războiul său împotriva drogurilor, lansat la 30 iunie, va mai provoca încă 20.000-30.000 de decese. „Vă puteţi aştepta la 20.000-30.000 de morţi, ca să punem capăt problemei drogurilor în ţara mea”, a avertizat Duterte.

În ciuda criticilor primite din partea comunităţii internaţionale, Duterte se bucură de sprijinul majorităţii filipinezilor. Potrivit ultimelor sondaje, 76% dintre filipinezi aprobă felul în care Duterte îşi exercită mandatul, 11% se declară nemulţumiţi, iar 13% sunt indecişi.