Protestatarii amerindieni, care s-au autointitulat „protectorii apei”, au ocupat zona începând de luni, instalându-şi acolo corturi, spunând că ei sunt proprietarii de drept ai terenului, în baza unui acord din 1851 cu Guvernul american.

Dar autorităţile le-au spus că se află pe o proprietate privată pe unde urmează să treacă oleoductul Dakota Access Pipeline, un proiect evaluat la 3,8 miliarde de dolari. Astfel, oficialii au adus întăriri din şapte state pentru a elimina protestatarii şi pentru a demonta blocajele rutiere din baloturi de fân şi lemn. Au izbucnit imediat violenţe, iar poliţiştii au început să-i aresteze pe protestatarii furioşi, numărul acestora ajungând la 117.

Imagini publicate pe reţelele de socializare arată zeci de oameni ai legi înarmaţi şi două vehicule blindate apropiindu-se încet de manifestanţi.
Şeriful a precizat într-un comunicat că autorităţile au folosit gaze iritante împotriva unora dintre cei 330 de protestatari.

„Nu este vorba despre oleoduct. Nu este vorba despre cei care vor să protesteze paşnic. Este vorba despre respectarea legii”, a spus şeriful Kyle Kirchmeier.

Guvernatorul Dakotei de Nord, Jack Dalrymple, a anunţat că poliţia a reuşit să evacueze tabăra. „Proprietatea privată nu este locul în care să fie desfăşurat un protest paşnic”, a subliniat el.