„Astăzi, corupţia este cel mai mare duşman al democraţiei, nu comunismul”, a spus Vargas Llosa, aflat la Berlin cu prilejul prezentării traducerii în limba germană a noului său roman „Cinco esquinas”. În opinia sa, fanteziile utopice de altădată aproape că au dispărut. „Doar unele grupuri fără importanţă cred că revoluţia socialistă va rezolva problemele Americii Latine. Nu cred că este cineva care să vrea ca ţara sa să urmeze modelul cubanez sau venezuelean”, a insistat scriitorul peruan, care l-a calificat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro drept un 'dictator semianalfabet'.

Vargas Llosa, care are şi cetăţenie spaniolă, nu se îndoieşte de faptul că pentru guvernele din America Latină corupţia este cea mai mare ameninţare. Alături de corupţie, recrudescenţa naţionalismului ca urmare a populismului este un alt rău major care afectează lumea de astăzi, crede Vargas Llosa, fapt demonstrat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi de susţinerea puternică de care s-a bucurat candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump.

„Nicio ţară nu este pe deplin imună la demagogi, la populism sau la faţa sa cea mai urâtă: naţionalismul”, a spus Vargas Llosa, comentând pe tema Brexitului. Scriitorul peruan, care a trăit în Marea Britanie mai mulţi ani, a mărturisit că nu şi-a imaginat vreodată că Marea Britanie ar putea cădea în mâinile demagogilor şi populiştilor. Vargas Llosa se îndoieşte că Brexitul se va produce în cele din urmă, „graţie simţului practic al englezilor, (care se va traduce prin) a face un pas discret în spate”. Dacă se va întâmpla cu adevărat, va fi o catastrofă pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie, a avertizat laureatul premiului Nobel pentru literatură.

În ceea ce-l priveşte pe Trump, Vargas Llosa consideră că de vină este populismul care a avut câştig de cauză ca urmare a „frustrării (oamenilor), a scăderii nivelului de trai şi a nesiguranţei privind piaţa muncii, (populism) care vine cu soluţii false. Este ceea ce (filosoful Karl) Raimund Pooper numea „întoarcerea la tribalism””, a adăugat el. „N-am abandonat de tot niciodată tribul, prin urmare există anumite momente în care tribul pare să fie soluţia. Dar întoarcerea în peşteră nu poate oferi nicicând o soluţie reală. Iar acesta este Trump”, spune Vargas Llosa.

Aceeaşi „întoarcere la tribalism” explică — în opinia sa — fenomenul Catalonia, unde „o mişcare naţionalistă a fabricat în mod artificial un eşafodaj de minciuni istorice care astăzi reprezintă o realitate extrem de periculoasă nu doar pentru viitorul Spaniei, ci şi al Cataloniei”. Vargas Llosa nu crede că această provincie se va separa de Spania, însă dacă totuşi o va face, va deveni „o ţărişoară neimportantă şi marginalizată condusă de un guvern de fanatici”.