Directiva privind accesibilitatea internetului prevede că site-urile de internet ale organismelor din sectorul public vor trebui respecte normele comune. Persoanele cu dificultăţi de vedere vor trebui, de exemplu, să beneficieze de descrieri de imagini, iar cei care nu pot citi subtitrările să aibă acces la fişiere audiovizuale.

„Accesibilitatea internetului va fi de acum înainte lege pentru toate site-urile guvernamentale”, şi-a exprimat satisfacţia raportoarea cehă Dita Charanzova, din grupul ALDE.

Eurodeputata a spus că speră ca site-urile de internet private care oferă servicii publice să se supună în curând aceloraşi norme privind accesibilitatea.

Directiva prevede ca serviciile publice să furnizeze 'o declaraţie privind accesibilitatea detaliată, completă şi clară'.

Un „mecanism de feedback” va trebui să fie înfiinţat pentru a permite utilizatorilor să raporteze nerespectarea prevederilor europene şi să ceară ca un document să fie făcut accesibil. Anumite conţinuturi, care nu sunt necesare pentru efectuarea de proceduri administrative, sunt în fapt excluse de la aplicarea directivei, dar orice utilizator poate cere acestea să fie făcute accesibile.

Statele membre vor trebui să transpună această directivă în legislaţia naţională în termen 21 de luni de la intrarea în vigoare. Apoi acestea vor avea 12 luni la dispoziţie pentru a aplica prevederile în cazul paginilor de internet noi, 24 de luni pentru a le aplica paginilor de internet existente şi 33 de luni pentru a le pune în practică în aplicaţiile mobile ale organizaţiilor din sistemul public.

Potrivit Parlamentului European, în anul 2020, 120 de milioane de persoane din Uniunea Europeană vor suferi de un handicap sau vor avea dificultăţi de acces la internet din cauza vârstei.