Un grup de hackeri ucraineni cunoscuţi sub numele de CyberJunta au spart corespondenţa electronică a lui Surkov şi au făcut publice schimburile de e-mailuri între consilier şi familie, 22 de pagini din documente care detaliau un plan de a susţine politicieni separatişti şi naţionalişti şi a încuraja organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Ucraina, totul cu scopul de a submina guvernul de la Kiev.

„Este absolut necesar să creăm condiţii favorabile, pentru ca forţe politice pe care le putem controla să ajungă în noul parlament", se arată într-un raport dat publicităţii de grupul de hackeri. „Ca rezultat al schimbărilor din situaţia politică a Ucrainei, e posibil să reuşim să returnăm Donbasul Ucrainei, dar în termenii dictaţi de Rusia". Raportul mai indică faptul că toate aceste mişcări trebuie făcute în perioada noiembrie 2016—martie 2017.

Şeful serviciului de informaţii ucrainean, Oleksandr Tkaciuk, a afirmat marţi că un grup de experţi ai agenţiei au examinat documentele date publicităţii de CyberJunta şi au ajuns la concluzia că sunt reale.

„Nu avem acces decât la documentele date, deja, publicităţii şi nu avem nicio legătură cu grupul de hackeri", a mai precizat el.

Surkov, poreclit şi „cardinalul grizonat al Kremlinului", a fost alături de Putin încă din 1999 şi se crede că ar fi arhitectul sistemului politic rusesc modern. A ocupat poziţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, vice prim-ministru, şi, de curând, a devenit consilierul personal al lui Putin pe probleme ucrainene şi georgiene.