Prezentată de opoziţia conservatoare şi susţinută de toate partidele, printre care liberalii premierului Justin Trudeau, moţiunea îi acuză pe jihadiştii SI că desfăşoară un genocid împotriva acestei minorităţi religioase.

Guvernul canadian a precizat că trebuie să detalieze planul său pentru a pune în aplicare un pod aerian, care să permită primirea de refugiaţi yazidi trăind în nordul Irakului, regiune devastată în prezent de lupte intense între SI şi guvernul irakian alături de miliţii kurde.

În faţa Camerei Comunelor, ministrul federal al imigraţiei, John McCallum, a afirmat că, deocamdată, Ottawa nu cunoaşte numărul refugiaţilor yazidi care vor fi luaţi în îngrijire la finalul celor 120 de zile, reamintind că guvernul său a reuşit să transporte vreo 30.000 de refugiaţi sirieni în câteva luni, la începutul anului.

"Este important să subliniem că ţara noastră va fi întotdeauna o ţară deschisă, hotărâtă să se angajeze şi să sprijine populaţiile vulnerabile peste tot în lume", a declarat în faţa deputaţilor premierul Justin Trudeau.

Yazidi, o minoritate kurdofonă adeptă a unei religii preislamice provenită în parte din zoroastrism, nu sunt nici arabi, nici musulmani, iar SI îi consideră eretici politeişti.

Această minoritate a fost vizată în mod special de abuzurile SI, mai ales în august 2014 în jurul muntelui Sinjar, fief al yazidi.

În faţa înaintării SI, zeci de mii de yazidi s-au refugiat pe culmile muntelui Sinjar, unde au rămas multă vreme fără apă şi fără alimente.

Mii de bărbaţi au fost masacraţi, femeile au fost răpite, unele duse în sclavie de către jihadişti. Asaltul a fost descris de ONU ca "o tentativă de genocid".