„Dacă va exista o ameninţare împotriva Turciei, vom folosi toate mijloacele noastre, inclusiv o operaţiune terestră (...) pentru a elimina această ameninţare", a declarat Cavusoglu, întrebat la postul de televiziune Kanal 24 cu privire la eventualitatea unei operaţiuni terestre turce de la baza sa din Bashiqa, în nordul Irakului. „Acesta este dreptul nostru absolut firesc", a adăugat el.

Turcia cere cu insistenţă să se asocieze ofensivei în curs împotriva oraşului Mosul, fieful grupării Stat Islamic (SI) în nordul Irakului, afirmând că prezenţa grupării jihadiste de cealaltă parte a frontierei sale constituie o ameninţare.

Ankara afirmă că artileria sa desfăşurată la Bashiqa a bombardat ţinte ale SI la cererea combatanţilor peshmerga care participă la operaţiunea de la Mosul, afirmaţie dezminţită de Bagdad.

Turcia este îngrijorată de asemenea de consolidarea poziţiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, în special în regiunea Sinjar, această grupare ducând o luptă de gherilă sângeroasă de peste 30 de ani împotriva Ankarei.

Aviaţia turcă bombardează deja cu regularitate poziţiile PKK în munţii Kandil, bază de retragere a PKK în Irak, la frontiera cu Turcia.

Amintind că Turcia a lansat în august o operaţiune terestră împotriva SI în nordul Siriei, ministrul de externe turc a declarat că ţara sa este gata să facă acelaşi lucru în Irak. 'Dacă, la Sinjar sau în alte regiuni (irakiene), ameninţarea SI se întăreşte, atunci vom folosi toată forţa noastră' pentru a o elimina, a insistat Cavusoglu.