„Recucerirea nu este un scop în sine. Trebuie deja să anticipăm consecinţe căderii Mosulului”, a spus Hollande, insistând asupra mizelor politice, umanitare şi de securitate ale ofensivei asupra oraşului, ultimul bastion al grupării Stat Islamic (SI) în Irak.

Şeful statului francez a făcut această declaraţie în deschiderea unui reuniuni de la Paris la care participă miniştrii apărării din 13 ţări ale coaliţiei internaţionale — care numără în total circa 60—, printre care SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Germania.

Această reuniune are loc la exact o săptămână după lansarea ofensivei armatei irakiene şi a combatanţilor kurzi, susţinuţi de coaliţie, de recucerire a Mosulului, al doilea oraş irakian ca mărime.

„Coaliţia noastră este astăzi la porţile Mosulului, un oraş de 2 milioane de locuitori, unde Daesh s-a instalat în 2014 şi pe care l-a organizat ca pe o capitală a califatului său”, a mai spus Hollande.

„Miza este viitorul politic al acestui oraş, al regiunii şi al Irakului”, a adăugat el, insistând asupra necesităţii reprezentării 'tuturor grupurilor etnice şi religioase' în viitoarea administraţie a oraşului cu majoritate sunită.

„Cea de a doua miză este cea umanitară. Putem avea temeri că Daesh va utiliza toate mijloacele de acţiune, până la cele mai barbare, şi va întârzia recucerirea Mosulului. Scopul nostru trebuie să fie protejarea populaţiei civile, nu să lovim cum o fac alţii în Siria, în special la Alep”, a subliniat Hollande, referindu-se la regimul de la Damasc şi la aliatul său rus care bombardează al doilea oraş din Siria de săptămâni, oficial pentru a-i elimina pe 'terorişti'.

Preşedintele francez a cerut „vigilenţă faţă de revenirea combatanţilor străini” ai SI în ţările lor de origine sau faţă de cei care vor fi tentaţi să se replieze în Siria.

Potrivit unor surse franceze, din cei 4-5.000 de jihadişti care luptă la Mosul, circa 300 ar fi francezi, la fel ca şi la Raqqa, aşa-numita 'capitală' a SI din Siria.

„Vor fi şi terorişti care se vor ascunde şi vor încerca să meargă spre Raqqa. Trebuie să-i identificăm fără dubii. Asta înseamnă să împărtăşim unii cu alţii informaţiile pe care le deţinem. Este o necesitate absolută”, a declarat Francois Hollande.

În final, el a făcut din nou apel la miniştrii coaliţiei să lucreze la „fixarea etapelor viitoarelor operaţiuni”, şi în special a recuceririi oraşului Raqqa.

„Dacă Mosul cade, Raqqa va fi ultimul bastion al Daesh. Trebuie să facem în aşa fel încât Daesh să fie distrus şi eradicat peste tot”, a subliniat el.