Fostul comisar european pentru piaţa internă şi servicii financiare s-a întâlnit luni dimineaţă cu prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel în cadrul turneului său în capitalele europene.

„Luxemburgul este interesat în această negociere din multe motive şi în special, dar nu numai, de piaţa sa financiară”, le-a spus Barnier jurnaliştilor la sosirea la biroul lui Bettel.

Marele Ducat este decis să nu lase să-i scape oportunităţile pentru importanta sa piaţă financiară a unei plecări a Marii Britanii din UE. În fapt, sectorul bancar luxemburghez se pregăteşte deja de sosirea noilor bănci, în special cele de origine non-comunitară de la Londra, vizând în primul rând instituţii americane, australiene, canadiene, elveţiene sau turceşti.

Negociatorul european se va deplasa, de altfel, marţi, la Strasbourg, pentru a se întâlni cu „deputaţi europeni cheie care au o responsabilitate”, iar apoi va merge în Croaţia.

Foarte discret de la preluarea mandatului la 1 octombrie, francezul a reafirmat că nu va face declaraţii „înainte de sfârşitul” consultărilor cu cei 27.
Negocierile propriu-zise nu vor începe decât atunci când guvernul britanic va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv până la finalul lui martie 2017, potrivit premierului britanic Theresa May.

Condiţiile de acces ale Marii Britanii la piaţa unică şi libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni reprezintă principalele mize ale discuţiilor.