În Sicilia, un total de aproape 3.300 de imigranţi urmează a fi debarcaţi în viitoarele 24 de ore, a precizat Ansa. De asemenea, la bordul ambarcaţiunilor de salvare se află şi şapte cadavre.

Garda de coastă a anunţat sâmbătă seară că a coordonat 20 de operaţiuni de salvare în cursul zilei, în cursul cărora au fost interceptate circa 2.400 de persoane. În ziua precedentă, au avut loc 24 de astfel de misiuni, fiind interceptate 3.300 de persoane.

Italia este principalul punct de intrare pentru migranţii care pornesc pe mare spre Europa. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), 146.381 de persoane au ajuns în Italia în acest an, în timp ce 3.654 de imigranţi au murit sau au dispărut în timpul traversărilor.

În contextul unei dispute cu Comisia Europeană privind depăşirea ţintelor de deficit din cauza cheltuielilor pentru găzduirea refugiaţilor şi pentru reconstrucţia de după cutremur, prim-ministrul Matteo Renzi s-a plâns în mod repetat de solidaritatea insuficientă din partea partenerilor din UE.

'Nu se mai poate continua în acest fel, avem nevoie de o soluţie radicală', a declarat el sâmbătă, în timpul unei vizite în Sicilia. Renzi a insistat asupra propunerii de a penaliza ţările est-europene care refuză să primească refugiaţi cu diminuarea alocărilor de fonduri UE.